Kútfúrás

kútfúrás, kútfúró, öntözés, kertöntözés, öntöző rendszerek, automata öntöző rendszerek, öntözőrendszerekAz öntözőrendszer vízellátására általában két lehetőség van:

  1. hálózati víz,
  2. fúrt vagy ásott kút.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertünkben fúrt vagy ásott kút van, akkor érdemes elgondolkodni, hogy öntözőnk vízellátását ezzel oldjuk meg.

Amennyiben nincs ilyen lehetőség, úgy kutat kell fúratnunk, kiváltva ezzel a hálózati víz magas költségeit (200-500 Ft/m3 és ahol van csatorna plusz 200-500 Ft/m3). Könnyű kiszámolni, hogy 500-1000 Ft/m3 vízár mellett nagyon gyorsan megtérül a kútfúrás költsége. Saját kút felhasználásával az öntözőrendszer hosszú távú üzemeltetési költsége nagyon kedvező lehet. Fontos, hogy a kutunk fúrását szakembere bízzuk, aki megfelelő referenciát tud felmutatni. A kútfúrást ugyanis nem lehet könyvből megtanulni, általában generációk adják át egymásnak a kútfúrás tudományát.

És hogy milyen egy jó kút? Egy jó kút megfelelő mélységű (a megfelelő vízadó rétegbe van fúrva), kellő átmérőjű 125-150 mm. Kerüljük az ennél kisebb átmérőjű kutakat, mert egyrészt nem lehet mélykút szivattyút telepíteni rá – nem fér bele a szivattyú – másrészt a vízhozama nem biztonságos. Élettartama jóval kisebb, mint nagyobb átmérőjű társuknál. A jó kút gondosan és kellően van ellátva szűrőkkel, nem homokos és bő a vízhozama.

Amennyiben szakember fúrta a kutunkat, akkor ad egy tanúsítványt, amelyben a következő adatok szerepelnek:

1. a kút talpmélysége, átmérője,

2. a nyugalmi, ill. üzemi vízszint,

3. a kút vízhozama (liter/perc vagy m3/óra).

Ásott kút esetén figyelni kell, a vízszint nagymértékű szezonális változása nagy meglepetéseket okozhat,  a vízszintje akár 6 métert is mozoghat egy évben. Így a tavasszal  alkalmasnak kikiáltott kút vízszintje nyár végére (mikor legnagyobb szükségünk lenne a vizére) annyira lecsökken, hogy nem tudunk belőle vizet nyerni. Érdemes meglevő ásott kutunkat kitisztítani és szakemberrel a vízhozamát beméretni. Az öntözési szakember csak ez után tudja a megfelelő szivattyút kiválasztani.