Sportpálya öntözés

Labdarúgó pálya öntözés

sportpálya öntözés, teniszpálya öntözés, öntözés, kertöntözés, öntöző rendszerek, automata öntöző rendszerek, öntözőrendszerek

Labdarúgó pálya öntözésre manapság egyre inkább szükség van. Egyrészt, a sportolók igénye, hogy tömött, jó minőségű füvön sportoljanak. Másrészt a nézők igényeit is kielégíti a pálya szép, üde zöld látványa. Mindemellett az öntözőrendszer kiváltja a slaggal úgy-ahogy locsolt pálya hiányosságait.

Kisebb pályák esetén viszonylag egyszerű a dolgunk; néhány alapszabály betartásával nagyon látványos és kényelmes öntözőrendszert lehet kiépíteni. Nagyobb pályáknál azonban már komoly számításokat, tervet kell készíteni és komoly gépészetet kell felállítani, hogy megfelelő víznyomásunk és vízhozamunk legyen mozgatni az általában magas nyomáson működő és nagy vízfogyasztású sportpálya öntözőfejeket.

Ne felejtsük el, hogy egy szép füves pályához megfelelően előkészített talajra minőségi gyep is kell, amit leggyorsabban és legegyszerűbben gyepszőnyegezéssel érhetünk el.

Teniszpálya öntözés:

A teniszpályák általában salakkal borítottak; öntözésük tehát azért fontos, mert a salak porol. Ebben az esetben tehát nem az a cél hogy alaposan öntözzünk, hanem hogy egy játék előtt felfrissítsük a pályát. Ehhez gyorsforgású rozsdamentes fejeket kell használnunk. Salakpályán kerüljük a műanyag fejeket, mert a salak érdes, koptató hatása miatt élettartalmuk jelentősen lecsökken.

Fontos szempont továbbá, hogy teniszpályán nem lehet öntözőfej ezért esőztetésük a pálya szélén gondosan elhelyezett öntözőfejekkel történik.

Lovagló pálya öntözés:

A lovagló pálya talaja általában sivó homok, öntözése mégis fontos. Egyrészt azért, hogy ne poroljon, másrészt mert állaga nedvesen kedvezőbb lesz. Jogos igény, hogy a pályatestben  nem lehet öntözőfej, a lovak ugyanis megbotolhatnak benne, ezért a pályát a széléről kell megöntözni. Mivel a lovagló pályák mindig elég szélesek nagy teljesítményű öntözőfejekre és megfelelő gépészetre van szükségünk.