Szivattyútelepítés

szivattyú, szivattyú telepítése, öntözés, kertöntözés, öntöző rendszerek, automata öntöző rendszerek, öntözőrendszerekLegfőbb szabály: NE vegyünk semmilyen szivattyút mielőtt öntözési szakemberrel nem beszéltünk!

Kerüljük a kertész-, Obi, Baumax áruházak  stb. „szakértőinek” jó tanácsait.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az előre megvásárolt szivattyúk 90 %-a az öntözőrendszer üzemeltetéséhez ALKALMATLAN.

A magas vízdíjak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy nem hálózati vízzel, hanem kútvízzel szeretnék kertjüket öntözni. Ezért vagy már az öntözőrendszer telepítése előtt, vagy későbbi beruházásként fúratnak egy kutat. Amennyiben az üzemi vízszint 6 m alatt várható, úgy 125 mm átmérőjű kutat rendeljünk, mert ebbe elhelyezhető a 4” búvárszivattyú.

Bármilyen jó kutunk is van, szükségünk van egy jó minőségű szivattyúra.

A magánkertekben alkalmazott szivattyúkat három fő csoportra oszthatjuk:

  1. felszíni szivattyú,
  2. mélykút szivattyú,
  3. ásottkút szivattyú.

Az öntözési szakember csak a kút paramétereinek megadása után (talpmélysége, átmérője, nyugalmi-, ill. üzemi vízszinthez tartozó vízhozama) tudja a megfelelő szivattyút kiválasztani (a hasra ütéses módszertől mindenkit óva intenénk). A következő esetek fordulhatnak elő:

1. Ásott vagy fúrt kutunk üzemi vízszintje a felszíntől számítva mínusz 6 méter fölött van. Ekkor egyszerű a dolgunk: felszíni szivattyúra van szükségünk. Ezek a szivattyúk általában olcsók, telepítésük egyszerű.

A jet rendszerű, önfelszívó szivattyúk nem igényesek a kisebb levegőszivárgásra, ezért célszerű ezeket használni. Az egyszerű járókerekes szivattyúk a szívóoldal levegősödése esetén könnyen elromlanak.

Telepítéskor ügyeljünk a fagymentes szivattyúházra, vagy a könnyű téli víztelenítési lehetőségre.

2. Fúrt kutunk üzemi vízszintje a felszíntől számítva mínusz 6 méter alatt van. Ekkor mélykút szivattyút kell telepíteni. Ezek ára már jóval magasabb, telepítésük egyszerű, de több segédanyagra lesz szükségünk (rozsdamentes drótkötél a függesztéshez, búvárkábel vízmentes elektromos kötés stb.). Amennyiben az üzemi vízszint 6 m alatt várható, úgy 125 mm átmérőjű kutat rendeljünk, mert ebbe elhelyezhető a 4” átmérőjű búvárszivattyú.

3. Ásott kutunk van. Ekkor az üzemi vízszint függvényében felszíni, vagy ásott kút szivattyúra lesz szükségünk. Figyeljünk arra, hogy ásott kútba NE mélykút szivattyút, hanem ásott kút szivattyú telepítése szükséges, ugyanis ezek felépítése, főleg hűtése eltér egymástól. A nem megfelelő hűtés a szivattyú élettartamát jelentősen csökkenti.

Amennyiben kiválasztottuk a szivattyút, úgy szükségünk lesz egy gépészeti aknára, ami betonból vagy műanyagból készült és általában a kút mellet,  fölött helyezkedik el. Az aknába szükségünk lesz 230 V-ra, a megfelelő érintésvédelemmel (villanyszerelő szakemberrel kivitelezve), szárazon futás elleni védelemre. Itt szerelhető a vízszűrő is mely, védi az öntözőrendszer alkatrészeit.